top of page

התמכרות ילדים למסכים

הנחיית הורים

ייעוץ טלפוני\סקייפ

תוכנית  להפחתת סימפטומים של התמכרות למסכים:

 הפרעת קשב, ויסות רגשי  לקוי, הפרעות שינה, אגרסיה, טיקים וסף תסכול נמוך.

תכנית להפחתת סימפטומים

של  זמן מסך

לביצוע בבית

עם הדרכה מקצועית

 

בניית תוכנית להפחתת זמן מסך באופן התפור לילד\ה ולמשפחה.

הילד\ה לומדים ויסות פסיכופיזיולוגי והסימפטומים פוחתים לרוב תוך שבועות בודדים.

ליווי מקצועי להורים בכל שלב.

מהן ההשפעות של זמן מסך

על ילדים:

  • פגיעה בהתפתחות השפה

  • פגיעה במיומנויות בין אישיות ויצירתיות.

  •  סימפטומים פיזיים, רגשיים, התנהגותיים, חברתיים, נוירולוגיים וירידה בהישגיות בבית הספר.

  • יכולת נמוכה להתמודדות עם מצבי מתח ואתגרים בהווה ובעתיד. 

  • בריאות פיסית ונפשית ירודה בבגרות

איך מסכים משפיעים:

מספר גורמים יוצרים השפעות אלו: חוסר תזוזה גופנית, וריבוי גירויים של תכני מסך המשתנים במהירות (לעיתים מספר מסכים בו זמנית) במיוחד במשחקי וידאו, צבעים חדים ובלתי מציאותיים, אור מסכים בהיר ואור אולטרה-סגול.

 

השפעות בריאותיות:

התסמינים הבריאותיים כוללים הפרעות שינה, עוררות יתר ומתח פיסיולוגי המלווה בעלייה בלחץ הדם וחילוף חומרים לקוי. יחד עם פעילות גופנית נמוכה והשמנה, קיימת עליה בסיכון לסוכרת ומחלות לב בבגרות. השפעות נוספות הן פגיעה במערכת החיסונית וסיכון מוגבר סיכון לסרטן וכן פגיעה בראייה ובעיות אורתופדיות. תסמינים נוירולוגיים כוללים טיקים והתנהגות על הרצף האוטיסטי. שימוש בטלפונים ניידיים, טאבלטים ולפטופים המחוברים לרשת אלחוטית חושף את הילדים לקרינה הפוגעת בפוריות ומעלה סיכון לגידולים סרטניים. חלק מהילדים מראים גם סימפטמים של קשיי ריכוז, כאבי ראש ועייפות.

 

השפעות פסיכולוגיות:

מחקרים מראים כי לזמן מסך יומי של שש שעות ומעלה משפיע על מבנה המוח ויוצר השפעות פסיכולוגיות הכוללות הפרעת קשב, ירידה בשליטה קוגניטיבית ובאימפולסים, וויסות רגשי לקוי וסף תסכול נמוך וירידה ביכולת אמפטיה לאחרים. לתופעות עשויות להתלוות חרדות ודיכאון והן משפיעות על יכולת הלמידה, התפקוד החברתי ויכולת התמודדות עם תנאי לחץ. זמן מסך רב בגיל הרך הבא על חשבון זמן איכות עם ההורים יכול לפגוע בהתפתחות השפתית ומאחר יותר על תהליכים קוגניטיביים וזיכרון.

 

התוצאה היא 'תסמונת הילד הבלתי מווסת' המתבטאת בשילובי תסמינים פיסיולוגיים, נוירולוגיים פסיכולוגיים והתפתחותיים הנראים כבלתי קשורים זה לזה. צריכת זמן המסך של הילדים יוצרת את התסמינים או שתסמינים קיימים, כמו למשל הפרעת קשב וטיקים, מתעצמים מאוד כתוצאה מצריכת זמן מסך מרובה.

תסמונת הילד הבלתי מווסת יוצרת סביבה מאתגרת ביותר להורים המרגישים אינטואיטיבית כי זמן מסך רב אינו חיובי אך אינם יודעים אם יש בסיס ממשי לתחושתם והאם יש להציב גבולות לתופעה.

טיפולים שונים אינם יעילים כפי שיכלו להיות משום שהילד ממשיך להיות נתון להשפעת זמן המסך הרב הפועלת נגד הטיפול שהוא מקבל. להורים עולות שאלות רבות כמו האם משחקים אינטראקטיביים עדיפים על טלוויזיה? איך להגביל תכנים ואילו? האם הגבולות צריכים לכלול זמן ואם כן אז כמה ואיך עבור כל קבוצת גיל?

 

מה עושים? - הנחיית הורים

הנחיית הורים מיועדת לביצוע תהליך להפחתה מבוקרת של זמן המסך של הילדים. הפחתת משמעותית מספיק של זמן המסך תאפשר למערכת העצבים של הילד\ה להתחיל לפעול ללא העומס הפסיכופיזיולוגי שיצרה צריכת המדיה. תהליך זה מוביל, לרוב תוך מספר שבועות בודדים, להפחתה משמעותית של התסמינים השונים: הפרעות שינה, הפרעת קשב, אגרסיה, סף תסכול נמוך, טיקים ואף חרדות שנראו כלא קשורות כלל לזמן מסך, רובן ככולן פוחתות באופן משמעותי. בנוסף תפקוד חברתי והישגים בלימודים עולים.

הנחיית ההורים מתחילה בפגישה עם ההורים בו נאספים הנתונים לגבי זמני ואופן צריכת המסכים של הילד\ה. מוסברת השפעות זמן מסך, התהליך להפחתתו והתוצאות הצפויות. נבנית במשותף תכנית התפורה לילד\ה ולמשפחה. התכנית ניתנת ליישום על-ידי ההורים בבית, שלב אחר שלב, תוך ליווי, תמיכה ומפגשי מעקב מקצועיים. בחלק מהמקרים מתקיימים מפגשים עם הילד\ה ובו משולב גם ביופידבק לחיזוק הוויסות הפסיכופיזיולוגי שנפגע בעקבות זמן המסך המרובה.

התקשרו לשיחת ייעוץ

050-2127748

bottom of page